torsdag den 8. oktober 2015

Landskabet i malerkunsten 1600-1900


1.     Hvilken rolle spillede landskabet i malerier før 1600-tallet?
- I 1600 tallet spillede landskabsmalerierne Ikke en stor rolle. Det var blot et religiøst motiv i baggrunden
2.     Hvilken opfattelse havde man af landskabet i middelalderen?
- Naturen var vild og utæmmet, modsat de religiøse værdier i mennesket, som kirken hellere ville fremhæve
3.     Hvad fik landskabsmaleriet til at udbrede sig?
- Flere mennesker begyndte at bestille kunst/malerier, end kirken, så derfor udbredte det sig
4.     Hvad menes der med, at landskabet som motiv er revolutionerende?
- At maleriet kunne genfindes i virkeligheden
5.     Prøv at definere det romantiske landskabsmaleri ud fra, hvad teksten fortæller om Casper David Friedrichs ”Vandringsmanden”.
- Det bærer præg af mystik og modsætninger, således at naturen både fremstår farefuld og frygtindgydende og på den anden side fascinerende og dragende. Det romantiske menneske søger afsondrethed og eventyr.
6.     Forklar hvad der menes med det følgende; ”Denne nationale tankegang kom til at præge 1800-tallets malere i de europæiske lande, ligesom romantikkens tankesæt om det reflekterende, følsomme og gudfrygtige mennesker gjorde det”(s. 21 øverst)
- Fyrstedømmerne i Tyskland kom til at se alle de ting de havde tilfælles, og blev derfor enige om, at de burde slå sig sammen. Dette gjorde også, at kunstnere i forskellige fyrstedømmer fandt ud af, at de andre fyrstedømmer havde gode naturområder, der var gode at male.  

7.     Casper David Friedrich og William Turner beskrives begge som værende romantiske landskabsmalere – hvordan er de det? Hvordan adskiller Friedrichs kunst sig fra Turners?
- På Friedrich kunst er der brugt sort/hvid/kolde farver, hvor Turner har brugt nogle flere varme og bløde farver. Friedrichs maleri bærer præg af mystik og modsætninger. Turners maleri er meget sløret og utydeligt. Han har haft mere fokus på hvordan det opleves i helhed end detaljegraden i de enkelte motivdele. Turners maleri er også mere abstrakt i forhold til Friedrich. 

mandag den 5. oktober 2015

Ittens farvecirkel

Johannes Itten var en schweizisk kunstmaler som i 1961 opfandt en farvecirkel. Farvecirkelen er en model, der viser de rene farver og deres kontrastfarver.I cirklen indgår der 12 farver. De primærfarver består af gul, rød og blå og de sekundær farver består af orange, violet og grøn. De 6 resterende farver kaldes tertiære farver eller mellemtoner.For at opnå de sekundære farver, blander man dem med de primære. Fx blå og gul - bliver grøn. Hvis man vil finde frem til de tertiære farver, blander man de primær med de sekundær farver. Fx gul og orange - bliver til en slags gulorange
Ittens farvecirkel
Komplementær farver: 
- Er de farver som ligger overfor hinanden i farvecirklen. (rød-grøn, lille-gul og blå-orange). Når man sætter komplementære farver op imod hinanden øges deres farve- og lyskraft. Blander man dem derimod med hinanden, svækkes deres kraft. 

De basale kontrastpar: 

- Lys/mørke og kold/varm. Den køligste farve er blågrøn og den varmeste farve er rødorange. Bruges ofte som rumskabende, med de varmeste nuancer i forgrunden og de kølige i baggrunden. 

 Farveklang: 
- B
estemte afgrænsninger eller begrænsninger indenfor systemerne. Bruges for at skabe en enhed i billedet og for at fremme det, som de har ønsket at udtrykke. Det mindste antal farver der kan danne en klang, er to. 



Her har jeg selv været i gang med at male Ittens farvecirkel. Jeg blev dog ikke helt færdig, men I kan se, at jeg har fulgt opskriften for, hvordan man skal blande de forskellige farver, for at nå frem til de andre. Fx har jeg blandet gul og rød, for at finde frem til den orange osv.