fredag den 29. januar 2016

Skulpturer og skulpturanalyse

Betegnelsen skulptur stammer fra det latinske ord sculptura. 

En skulptur er en afbildende rumlig kunstnerisk udtryksform. Til skulpturer kan der anvendes mange forskellige materialeformer, heriblandt ler, gips, metal, sten og træ. En skulptur er desuden det tredimensionale kunstneriske objekt, som kunstneren har udformet de i forskellige materialer. Her kan der også være tale om en form der fyldes med flydnede materiale.

Til hver skulptur, kan der også udføres en skulpturanalyse. Her er det vigtig at man går ind og ser på de elementer, der har med skulpturens udformning og virkemidler at gøre. Der er især henblik på form, materiale og betydning.

Vores opgave gik ud på at skabe vores egen skulptur. Vi skulle tage udgangspunkt i et billede, som vi efterfølgende ville kreere vores skulptur efter. Den eneste krav var at skulpturen skulle være i bevægelse. Jeg valgte derfor nedenstående billede som min inspiration.


Da vi havde fundet vores billede, skulle vi som det første forme omridset af skulpturen. Dette kunne gøres med ståltråd. Da jeg havde fået lavet omridset, skulle skulpturen fyldes med ostevoks. Der kan ses nogle billeder af processen her under. 

Her ses skelettet af min skulptur.  
Her udfyldes skulpturen af ostevoks 
Billede af min skulptur

Skulpturanalyse: 

Skulpturens navn: Danserina
Lavet af Caroline Risom

Skulpturen forestiller først og fremmest en ballerina/person med det ene ben oppe. Hun har samtidig hænderne ud til hver sin side for at virke yndefuld. Skulpturen er opbygget af ståltråd og ostevoks. Komposition er dynamisk da skulpturen er i bevægelse, hvilket kan ses på benets og armenes positur. 

Skulpturen står på en træklods, hvor figuren er påsat med klips for at holde figuren oppe. Der er anvendt ståltråd og ostevoks som materialer. Ostevoksen er meget hård, og skulle derfor formes før den blev påsat skulpturen. Teknikken var først at bygge skulpturens skelet af ståltråd - altså forme omridset. Bagefter er der påsat ostevoks for at give skulpturen fylde. Der er ikke anvendt nogle redskaber. Overfladen virker meget ujævn. Hvis overfladen til gengæld havde været mere jævn og glat, så ville skulpturen komme til at fremstå mere feminin.

Det er en figurativ skulptur da det er en afbildning af et genkendeligt objekt - i dette tilfælde et menneske. Desuden tilhøre skulpturen en slags motivverden. Her kan det både være en dagligdags men også social verden. Det kan det argumenteres for, da en balletdanser tit er en del af et fællesskab, men samtidig er det også en hverdags situation. Skulpturen er overvejende lyrisk da en udtrykker sig i en stilfærdig form.  

torsdag den 28. januar 2016

Impressionistisk fotografi

Impressionisme er en kunstretning som var fremme fra ca. 1870-1890. Ordet stammer fra det franske ord 'Impression' som oversat betyder indtryk. For de impressionistiske kunstnere gjaldt det om at fange "nuet".  De var især optaget af lysets indvirkning på motivet og deres værker skildrer derfor de subjektive indtryk de har haft af landskabet på et givent sted og på et givent tidspunkt af dagen. Impressionisternes arbejdsmåde adskilte sig ved, at de malede færdige værker ude i naturen, hvor tidligere tiders kunstnere ville have færdiggjort dem hjemme i atelieret. Målet var at male det de så i det øjeblik de befandt sig på stedet. De undersøgte således også forandringen i oplevelsen af naturen. 


Den franske maler Claude Monet udstillede i 1874 maleriet Impressions.
Solei levant (Indtryk: Solen står op). Billedet gav navn til impressionismen



















Vi fik stillet til opgave at tage 8 billeder af et landskab efter fri vilje. Billederne skulle tages på forskellige tidspunkter af dagen, for at se om der var en forskel på for eksempel lyset og detaljerne. Bagefter skulle vi udvælge et af de 8 billeder, som vi ville male som et impressionistisk maleri. Det første billede nedenunder var det som jeg valgte. På billedet nedenunder kan man se at lyset spiller ind på omgivelserne. 

Her er græsset meget mørkt. Lyset trænger ikke igennem.
Her skinnede solen. Man kan ikke se træernes toppe da
 lyset er så skarpt.
















Her ses mit forsøg på et impressionistisk maleri. Jeg nåede desværre ikke at blive helt færdig. Som man kan se på tegningen, så handler det ikke om at få fremhævet alle detaljerne, men mere male det som en helhed. Jeg har anvendt akvarelmaling, hvor jeg har haft stor fokus på, at prøve og ramme de rigtige farver, der er på det oprindelige billede. Der er ikke brugt fine penselstrøg, men en mere grov anvendelse og hurtig teknik. Det var svært at få farve til at passe og desuden få dem til at spille sammen. Jeg har forsøgt at efterligne impressionismens malemåde så godt jeg kunne, men det var ærligt ikke så lige til.










Automatk

Automatik er en anderledes "kunstart". Her gælder det om at lade fantasien overtage. De fleste har muligvis prøvet at tegne en masse kruseduller på et stykke papir, hvorefter farvelægge de forskellige felterne. Automatik foregår på samme måde. Vi fik til opgave at lukke øjnene, og bare lade hånden føre. Efter et par minutter, havde jeg overfyldt papiret med en masse krusedulle. Vi skulle derefter se om vi kunne finde nogle forskellige figurer som lå gemt. Her galt det naturligvis om at bruge ens livlige fantasi.

Jeg nåede desværre ikke at blive helt færdig med min tegning. Men som man kan se, så gælder det også om at bruge en masse farver. Jeg har forsøgt at fremhæve nogle af figurerne. Blandt andet den store røde/lyserøde figur. Figuren under har jeg malet med grøn, for at fremhæve figuren ovenover. Rød og grøn er hinandens komplementær farver, og fremhæver derfor hinanden.

Jeg synes det var rigtig sjovt at tegne automatik. Det er en anderledes måde at bruge fantasien på.

søndag den 3. januar 2016

Croquis


Croquis er en tegnestil hvor et motiv skitseres på ganske kort tid. Typisk er det levende modeller som skitseres hurtigt, og ofte er de nøgne. Modellen indtager en position hvor tegneren herefter laver hans croquis. Efter et par minutter skifter modellen position og der kan tegnes en ny corquis. Tegnerens opgave er at fokusere på de essentielle dele af hver position, da der ikke er tid til at tegne diverse detaljer. 

Jeg har selv prøvet kræfter med croquis, og jeg vil være ærlig og sige, at det ikke lige er så nemt, som man umiddelbart tror. Vi skulle hver især tegne vores klassekammerater som croquis. Personen skulle enten trække en følelse eller sportsgren, som de på bedste vis skulle prøve og efterligne. 

På tegningen til højre skulle vi som det første bruge blyant til at tegne med. Vi fik først 1 min til at tegne omridset af person. Efterfølgende fik vi 30 sek til at lave skygger og folder. Som man kan se på tegningen, er det svært at få den konkrete følelse frem. Samtidig er optegningen med blyant ikke nær så markant, og det gør at tegningen ikke virker så fremtrædende og iøjnefaldende






På tegningen til venstre fik vi samme opgave. Dog skulle vi som noget nyt, prøve at vikle snor rundt om personen. Det ville give personen mere rumlighed og give den en slags tredimension.
Figuren i midten er tegnet op med kul. Man kan tydeligt se, at den er noget mere markant og fremtrædende end de to andre. Jeg synes personligt selv, at det fungere meget bedre, ved at tegne med kul.






På den sidste tegning, måtte vi selv bestemme og vi ville tegne med kul eller blyant. Jeg synes at det fungere bedst med kul, så derfor valgte jeg det. Det er svært at lave croquis, da man har meget kort tid, og især fordi man ikke må tegne detaljer. Men jeg synes at det var sjovt at prøve.